U trendu

Erdogan bi želeo sastanak s Putinom na samitu o klimi u Parizu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas želju da se sretne „licem u lice“ s ruskim kolegom Vladimirom Putinom za vreme samita o klimi koji počinje u ponedeljak u Parizu i da s njim razgovara o rušenju ruskog aviona zbog koga su se zategli odnosi dve zemlje.

„Voleo bih da se sastanem s Putinom u ponedeljak licem u lice u Parizu da razgovaramo… ne bih želeo da taj problem naškodi našim odnosima“, rekao je Erdogan.

Odnosi izmedju Ankare i Moskve zapali su u ozbiljnu krizu od kada su turski avioni u ponedeljak srušili ruski bombarder Suhoj Su-24 blizu turske granice sa Sirijom. 

Erdogan je danas ponovio da turska vojska nije znala kojoj zemlji je avion pripadao i da nije namerno srušila ruski avion, da je samo primenjivala važeća „pravila angažovanja“. 

Rusija je tražila izvinjenje od Turske i optužila je da radi u prilog Islamske države što je Erdogan odbacio. 

Turski predsednik je ocenio te kritike „neprihvatljivim“ i optužio Moskvu da „se igra s vatrom“ podržavajući režim sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je ranije rekao da će njegova zemlja raditi sa Rusijom da „smiri tenzije“ u članku objavljenom danas u britanskom dnevniku Tajms.

Ukupno 147 šefova država i vlada očekuje se 30. novembra na otvaranju medjunarodne konferencije o klimi, medju kojima i američki i kineski predsednici Barak Obama i Si Djinping.

Konferencija UN o klimi biće održana od 30. novembra do 11. decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.