U trendu

Erdogan izrazio žaljenje jer Putin ne odgovara na pozive

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas žaljenje jer ruski šef države Vladimir Putin nije odgovorio na njegove telefonske pozive, pošto je turska vojska oborila ruski avion Su-24.

„Posle tog dogadjaja, zvao sam gospodina Putuna, ali on do sada nije odgovorio“, rekao je Erdogan francuskoj televiziji Frans 24.

On je dodao da bi turska vojska „možda“ na drugi način sprečila kršenje turskog vazdušnog prostora, da je znala da je reč o ruskom avionu.

Turske snage oborile su ruski borbeni avion Su-24, koji se, prema tvrdnjama Ankare, nalazio u turskom vazdušnom prostoru, dok Rusija navodi da je avion bio iznad Sirije.

Oba pilota su uspela da se katapultiraju na vreme. Jednog pilota su ubili sirijski pobunjenici dok je leteo padobranom a drugi je živ i vraćen je u bazu nakon što ga je spasila sirijska vojska.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev zatražio je danas od vlade da u roku od dva dana uvede niz ekonomskih mera protiv Turske posle turskog „terorističkog akta“.

Te mere će se odnositi na tržište i investicije, kao i na zapošljavanje radne snage, turizam i vazdušni saobraćaj, rekao je Medvedev i dodao da zbog obaranja aviona Su-24, Rusija namerava da zamrzne i investicione projekte koji su bili zaključeni sa turskim kompanijama.

Putin je danas osudio one koje prikrivaju „šverc nafte,droge i oružja“ i trgovinu ljudima, a Erdogan je ponovo demantovao da Turska kupuje naftu od džihadista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.