U trendu

Erdogan: Nećemo odgovarati na ruske „emocionalne“ sankcije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja neće odgovarati na „ruske emocionalne sankcije“, koje je Moskva uvela posle obaranja ruskog vojnog aviona.

„Rusija je naš strateški partner, mi ćemo nastaviti da ih snabdevamo proizvodima, uključujući i hranu“, rekao je Erdogan u intervjuu turskim novinarima.

Erdogan je naveo da takvi potezi Rusije nisu u skladu sa „državnim dostojanstvom“.

„Turska se neće služiti istim jezikom kao oni…Očekujemo da promene retoriku“, kazao je Erdogan, navodeći da je Moskva na incident reagovala emocionalno, prenela je agencija AFP.

Prema njegovim rečima, neće biti osvete prema Rusima koji žive u Turskoj.

„Reciprocitet je nešto što se koristi u okvirima zakona“, dodao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin ranije govorio o „hrabrosti turskog predsednika“.

„Putin je mnogo toga rekao o meni kao poštenom šefu države“, naglasio je Erdogan.

Turska je u utorak na granici sa Sirijom oborila ruski bombarder. To je prvi put u pola veka da je jedna NATO članica oborila jedan ruski avion, što je naišlo na oštru reakciju Moskve.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je juče dekret vlade kojim se uvodi niz sankcija Turskoj zbog obaranja ruskog vojnog aviona.

Pomenuti dekret, objavljen na zvaničnoj internet stranici ruske vlade, sadrži listu poljoprivrednih proizvoda koje Rusija od 1. januara 2016. godine više neće uvoziti iz Turske, a među kojima su, kako navodi Rojters, voće i povrće, poput paradajza, luka, grožđa i jabuka, kao i proizvodi od pilećeg mesa.

Od 1. januara će takođe biti zabranjen uvoz karanfila iz Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar