U trendu

Erdogan poziva na očuvanje stabilnosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je političke stranke da deluju  „odgovorno“ da bi sačuvale  stabilnost u Turskoj dan posle parlamentarnih izbora na kojima je njegova vladajuća partija pretrpela udarac i izgubila apsolutnu većinu posle 13 godina.

„U novom procesu od presudnog je značaja da sve političke stranke deluju sa potrebnim razumom i da zauzmu odgovoran stav da bi sačuvale atmosferu stabilnosti i poverenje kao i naše demokratske tekovine“, rekao je Erdogan u saopštenju.

Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP) pretrpela je juče ozbiljan udarac na parlamentarnim izborima pošto je izgubila očekivanu apsolutnu većinu zbog čega neće moći sama da formira vladu niti da menja Ustav za jačanje predsedničkih funkcija.

Prema konačnim rezultatima, AKP je pobedila s 40,7 odsto glasova, odnosno 258 od 550 poslaničkih mesta, dok se Erdogan nadao da će dobiti 330 mesta. Vladajuća stranka će prvi put od dolaska na vlast 2002. godine, morati da formira koalicionu vladu.

Erdogan je rekao da nijedna stranka nema dovoljno podrške da vlada sama, čime je nagovestio da se zalaže za koalicionu vladu.  On je pozvao sve stranke da na zdrav i realističan način procene rezultate.

Premijer Ahmet Davutoglu sastaje se danas s članovima svog kabineta i zvaničnicma da proceni rezultate izbora. Posle objave zvaničnih rezultata on ima 45 dana da formira vladu.

Ni jedna stranka još nije nagovestila da je spremna da uđe u koaliciju sa AKP-om.

Posle ovakvih izbornih rezultata propao je Erdoganov san da izmeni Ustav da bi uspostavio jak predsednički sistem. Da bi se ostvario taj plan, koji su osudile sve druge stranke kao „ustavnu diktaturu“, AKP je trebalo da dobije najmanje 330 mesta u parlamentu da bi mogla sama da usvoji izmene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.