U trendu

Erdogan pozvao EU da prihvati više izbeglica iz Sirije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas Evropsku uniju da ne čini dovoljno da preraspodeli tri miliona sirijskih izbeglica koje trenutno žive u Turskoj.

On je naglasio da Evropa ne čini dovoljno da pomogne Turskoj u nošenju „izbegličkog tereta“ i da je njegova zemlja prihvatila najviše izbeglica koje su posle gradjanskog rata bile primorane da napuste Siriju.

Erdogan je u tekstu za britanski list Gardijan odgovorio na prozivke iz Velike Britanije da bi veći stepen evropskih integracija Turske predstavljao bezbednosni rizik za EU.

Njegov komentar mogao bi da utiče na kampanju pred zakazani referendum za ostanak Britanije u EU. Kao jedan od argumenta pristalica bregzita se navodi da bi se Britanija supočila sa masovnom imigracijom iz Turske ukoliko se toj zemlji dozvoli ulazak u članstvo.

Erdogan je u komentaru za Gardijan skrenuo pažnju britanskim čitaocima na drugu vrstu migracijskih tokova iz Turske, a to je pitanje izbeglica iz Sirije.

Vlasti u Ankari očekuju od zapadnih zemalja poput Britanije da intenziviraju formalno preseljenje sirijskih izbeglica iz Turske u Evropu, naročito posle martovskog dogovora o razmeni migranata.

„U trenutku kada gradjanski rat u Siriji ulazi u šestu godinu, pozivam svet da odgovori na izazov i stvori fer mehanizam za raspodelu izbegličkog tereta“, napisao je turski predsednik.

Da bi se ilegalna migracija držala pod kontrolom, Evropa i Turska moraju da rade zajedno na stvaranju pravnog okvira za preseljenje sirijskih izbeglica, kao što je bio sporazum izmedju EU i Turske postignut u martu.

„Samo nagradjivanjem migranata koji poštuju pravila i jasno stavljajući do znanja da će ilegalni migranti biti vraćeni u Tursku, možemo ubediti izbeglice da ne kreću na opasan put i ne rizikuju svoje živote“, kazao je Erdogan.

Erdoganov kabinet nije želeo da precizira koliko sirijskih izbeglica EU treba da prihvati. Turski diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je prošle nedelje za Gardijan da se Turska nada da bi Evropa mogla da preuzme bar pola miliona izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.