U trendu

Erdogan produžio trajanje pritvora bez optužnice na 30 dana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan produžio je vreme trajanja pritvora bez podizanja optužnice na 30 dana, saopštila je danas turska vlada a preneo Bi-Bi-Si (BBC).

Erdogan je takodje naredio zatvaranje više od 1.000 privatnih škola i više od 1.200 udruženja posle prošlonedeljnog pokušaja vojnog udara, nakon čega je uvedeno vanredno stanje.

Za pokušaj puča turski predsednik je okrivio imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i negira da je na bilo koji način umešan u vojni udar.

Prema Erdoganovim rečima, vanredno stanje će omogućiti vlastima da se uspešno izbore sa posledicama pokušaja puča i da ponovo uvedu red i poredak u zemlji.

Tokom čistki koje su usledile posle puča, uhapšeno je i suspendovano najmanje 60.000 zaposlenih u državnoj službi a medju njima su zvaničnici Ministarstva obrazovanja, nastavnici u privatnim školama, rektori univerziteta i dekani fakulteta.

Turska državna agencija Anadolija prenela je da su zatvorene škole i udruženja povezane sa imamom Gulenom, a naredjeno je i ukidanje 19 udruženja poslodavaca, 15 univerziteta i 35 medicinskih instituta.

Tokom vanrednog stanja, Erdoganu će biti omogućeno da zaobidje parlament u donošenju zakona i da ograniči ili ukine mnoga prava i slobode gradjana.

Nemačka i Francuska, kao i najviši zvaničnici EU, kritikovale su mere koje Erdogan sprovodi posle neuspelog vojnog udara, dok turska vlada brani takve akcije, navodeći da su na meti samo oni za koje je „100 odsto“ utvrdjeno da su umešani u puč.

Erdogan je ranije danas za televiziju Frans 24 rekao da je EU „pristrasna i puna predrasuda“ prema Turskoj.

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International) kritikovala je Tursku zbog produženja trajanja pritvora bez podizanja optužnice, koji je po zakonu mogao da traje najviše četiri dana.

Amnesti internešenel naveo je da Erdogan „prelazi granice legitimnog odgovora na pokušaj puča“ i da preuzima svu vlast u svoje ruke, što je presedan u Turskoj posle prvih demokratskih izbora 1946. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar