U trendu

Ešton Karter ove nedelje s ministrima odbrane zemalja NATO

Američki sekretar za odbranu, Ešton Karter kreće danas na turneju tokom koje će u sredu i četvrtak u Briselu razgovarati s ministrima odbrane zemalja članica NATO o krizi u odnosima Zapada i Rusije.

Pre posete Briselu, Karter će u ponedeljak stići u Nemačku, a u utorak ide za Talin, gde će razgovarati s ministrima odbrane Litvanije, Letonije i Estonije.

Posle sastanka s ministrima odbrane zemalja NATO, Karter će u petak ponovo otići u Nemačku, gde će prisustvovati zajedničkim vojnim vežbama 12 evropskih zemalja.

„SAD i NATO su ovog meseca postigle najviši nivo zajedničkih menavara od Hladnog rata. NATO je učinio korak kako bi se suočio sa novim pretnjama Rusije“, naveo je neimenovani zvaničnik iz američkog Sekretarijata za odbranu.

Zvaničnici tri baltičke zemlje strahuju da Rusija pokušava da ih destabilzuje i realizuje sličan scenario kao sa Ukrajinom, navodi agencija Frans pres. Zbog toga su te tri zemlje tražile stalno prisustvo NATO na njihovoj teritoriji.

To, međutim, ne bi bilo u skladu sa sporazumom NATO i Rusije o Istočnoj Evropi, čiji je cilj zajedničko stvaranje dugoročnog mira, baziranog na međusobnom uvažavanju.

SAD su kao rešenje predložile da u tri baltičke zemlje postave teško naoružanje i jednu brigadu s 5.000 ljudi, što je izazvalo oštro negodovanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Karter će tokom turneje ponovo zatražiti da evropske zemlje povećaju vojne izdatke. Prošle, 2014. godine, samo tri evropske zemlje su imale vojne izdatke od dva odsto bruto-domaćeg proizvoda, koliko traži NATO: Estonija, Grčka i Velika Britanija koja je, međutim, najavila da će ih iduće godine smanjiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.