U trendu

ETA pretrpela sažan udarac – uhapšena dvojica vođa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je danas da je policija u akciji u francuskim Prinejima uhapsila dvojicu vođa baskijske separatističke grupe ETA čime je toj terorističkoj grupi zadat snažan udarac.

David Pla i Iraće Sorzabal bili su zatvoreni u planinskoj kućici u planinskom gradu Sent Etjen d Bajgori nekoliko kilometara od španske granice. Uhapšeni su u zajedničkoj operaciji španske i francuske policije. Za njima su u obe zemlje raspisale poternice zbog terorizma, navodi Asošiejtid pres.

Uhapšeni su, kako prenosi AP, trenutno glavne vođe ETA za nabavku naoružanja.

ETA je u bombaškim i oružanim napadima u četiri decenije borbe za nezavisnost Baskije ubila 829 ljudi, uključujući i mnoge policajce i političare.  

Grupa, koja je desetkovana hapšenjima, najavila je trajni prekid vatre 2011. godine, ali nije prihvatila zahtev da se razoruža.

Ministarstvo je saopštilo da su Pla i Sorzabal služili zatvorske kazne u Španiji ili Francuskoj, ali i da ih obe zemlje traže zbog terorizma.

U saopštenju se dodaje da je francuski sud osudio Sorzabala u odsustvu kao vodju akcije u kojoj su ubijena dva španska policajca u francuskom gradu Kapbretonu 2007. godine.

U akciji su uhapšeni i vlasnik kuće i osoba prisutna u vreme hapšenja, ali nije poznato pod kojom optužbom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.