U trendu

EU će pozvati Moskvu i Damas da prekinu napade na umerenu opoziciju

Evropski lideri zatražiće od Rusije i vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada da odmah prekinu napade na grupe umerene opozicije u Siriji, proizilazi iz nacrta deklaracije koju treba da bude usvojena na smitu koji se održava danas i u petak u Briselu.

Glavna tema evropskog samita inače je kako izbeći izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Na radnoj večeri oni će danas razmatrati teškoće u sprovodjenju mera usvojenih pre šest meseci za zaustavljanje priliva izbeglica, najvećeg od Drugog svetskog rata i bolje raspodele tražioca azila. 

Evropska dvadesetosmorica će kratko da razmotre medjunarodnu situaciju sutra, poslednjeg dana samita, s posebnim osvrtom na pogoršanje situacije u Siriji gde ruska avijacija podržava vladine snage u ofanzivi za povraćaj grada Alepa i gde Turska bombarduje kurdske oružane grupe.

„Evropski savet poziva Rusiju i sirijski režim da odmah prekinu napad na grupe umerene opozicije što ugrožava šanse za mir, pogoduje Daešu (arapska skraćenica za Islamsku državu) i jača izbegličku krizu“, navodi se u nacrtu završne deklaracije u koji je danas imala uvid agencija Frans pres.

Evropski savet izražava zabrinutost zbog rizika od nove vojne eskalacije i osudjuje bombardovanje civilne infrastrukture, navodi se u tekstu koji treba da se usvoji u petak. Vodje EU pozivaju da se odmah prekine sa vazdušnim napadima na civilne zone.

Podsećaju na sporazum izmedju velikih sila postignut pre nedelju dana u Minihenu i ističu da prekid neprijateljstava u celoj zemlji treba hitno da stupi na snagu, i da se to odnosi na sve aktere uključene u neprijateljstva, osim grupa koje je Savet bezbednosti UN označio kao terorističke. 

Mada se ne pominje imenom to se takodje odnosi i na Tursku, koja od prošle subote bombarduje kurdsku miliciju u Siriji, Jedinice za narodnu zaštitu (YPG), da ih spreči da preuzmu kontrolu nad novim teritorijama blizu turske granice.

U nacrtu teksta se traže garancije za dostavu humanitarne pomoći uključujući i na zone pod opsadom i pozivaju sve strane da izbegnu pogoršanje već teške humanitarne situacije u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.