U trendu

EU i društvene mreže u borbi protiv govora mržnje

Da li su društvene mreže bez govora mržnje moguće? Da bi odgovor na to pitanje bio potvrdan, Evropska unija i četiri vodeće američke internet kompanije – „Fejsbuk”, „Tviter”, „Majkrosoft” i „Jutjub”, dogovorili su se o uklanjanju sadržaja koji upućuju na mržnju, nasilje, rasizam ili ksenofobiju.

Prema tom sporazumu, administratori sajtova ovih firmi dužni su da na osnovu žalbi korisnika, u roku od 24 sata uklone sve sadržaje koji predstavljaju otvoreno ispoljavanje mržnje na verskoj, rasnoj, etničkoj i nacionalnoj osnovi. Dogovor je deo procesa uspostavljanja novog kodeksa ponašanja i pristojnosti na društvenim mrežama i internetu.

Pojedini kritičari odmah su ustvrdili da će ovaj dogovor biti paravan za ograničavanje slobode izražavanja, što su negirali i predstavnici EU i čelnici firmi iz Silicijumske doline, pozivajući korisnike da prijavljuju neprikladne sadržaje. Ovom kodeksu zamera se i to što uznemiravanje na rodnoj osnovi ne pominje eksplicitno kao govor mržnje.

Iz izjave komesarke EU za prava potrošača Vere Jurove može da se zaključi da su nova pravila odgovor Unije na talas antisemitskih, antiimigrantskih i proislamističkih komentara na društvenim mrežama. Komesarka je kazala da teroristički napadi u Parizu i Briselu pokazuju da je borba protiv govora mržnje na internetu neophodna.

„Društvene mreže jedna su od alatki koje terorističke grupe koriste da bi radikalizovale mlade ljude i širile nasilje”, naglasila je Jurova.

Za razliku od SAD-a, u mnogim evropskim državama zakonom su zabranjene pojedine forme govora mržnje, kao što je isticanje nacističkih simbola i veličanje te ideologije. Velike internet firme imaju tehničke mogućnosti da blokiraju takve sadržaje u konkretnoj zemlji.

Drugi deo dogovora tehnoloških kompanija i EU jeste zajednička podrška organizacijama civilnog društva koje bi trebalo da pokrenu kampanje protiv mržnje.

Sloboda interneta, kao jedno od njegovih glavnih obeležja, često se zloupotrebljava slanjem uvredljivih poruka i uznemiravanjem, koje je u pojedinim slučajevima imalo i tragičan kraj.

(Ankica Marinković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.