U trendu

EU i Kuba blizu postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa

Nakon dve decenije pregovora, Evropska unija i Kuba blizu su postizanja dogovora o normalizaciji odnosa, izjavili su danas zvaničnici.

Sporazum o normalizaciji odnosa mogao bi da bude zaključen 10. i 11. marta tokom posete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini Havani.

„Postigli smo dogovore o svim poglavljima sporazuma“, izjavio je šef pregovaračkog tima EU Kristijan Lefler.

Njegov kubanski kolega, zamenik ministra spoljnih poslova Abelardo Moreno izjavio je da bi sporazum mogao da bude spreman pre posete šefice evropske diplomatije, mada najverovatnije neće biti odmah potpisan.

Evropska politika prema Kubi je još od 1996. godine u skladi sa takozvanom „zajedničkom pozicijom“, koja obuhvata potpuno odsustvo odnosa sa Havanom sve do sprovodjenja reformi u oblastima kao što su raznovrsnija politička participacija i sloboda govora, prenosi agencija AP.

Evropska unija je zamrzla odnose sa Kubom 2003. godine zbog hapšenja disidenata, a proces obnove međusobnih odnosa počeo je 2014. godine.

Lefler je naveo da je slučajnost to što je šefica spoljne politike EU posetila Kubu ubrzo nakon istorijske posete američkog predsednika Barka Obame ovoj karipskoj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.