U trendu

EU i SAD zabrinute zbog nedovoljne slobode medija u Turskoj

EU i SAD danas su izrazile duboku zabrinutost zbog nedovoljne slobode medija u Turskoj, pošto su vlasti te zemlje preuzele opozicioni dnevni list Zaman.

„Mi ćemo sa velikom pažnjom pratiti šta se dešava. Turska kao kandidat za ulazak u EU mora da poštuje slobodu medija. Osnovna prava nisu ono o čemu se može pregovarati“, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

On je to rekao dva dana uoči početka samita EU-Turska, na kome će jedna od glavnih tema biti migrantska kriza. Ankara se nada da će biti ubrzana procedura ulaska Turske u EU, u zamenu za napore koje je učinila, u cilju smanjenja priliva migranata u Evropu.

Pošto su turske vlasti preuzele Zaman, ispred redakcije lista u Istanbulu juče se u znak protesta okupilo stotine ljude, koje je policija kasno sinoć rasterala suzavcem i vodenim topovima.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi izrazio je žaljenje zbog poslednje odluke turske vlade i akcija sudstva i policije, čija su meta napada mediji i oni koji kritikuju aktuelne vlasti.

Grupa Zaman, u čijem vlasništvu je, osim istoimenog lista, engleski dnevnik Today’s i novinska agencija Cihan, smatra se bliskom imamu Fethulahu Gulenu.

Gulen je Erdoganov neprijatelj broj jedan, od kada je izbio skandal pošto su 2013. godine visoki turski zvaničnici optuženi za korupciju, navodi agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar