U trendu

EU i Turska će sprečiti masovni priliv imigranata

Vođi Evropske unije i Turske danas su se u Briselu dogovorili da EU odobri tri milijarde evra pomoći za zbrinjavanje izbeglica na turskoj teritoriji i utvrdili plan zajedničkih mera za zaustavljanje masovnog priliva izbeglica i nelegalnih migranata u Evropu.

To su posle završetka susreta na vrhu EU-Turska izjavili čelnici Unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker, i turski premijer Ahmet Davutoglu koji je ocenio današnji samit kao istorijski jer ubrzava proces turskog približavanja Evropi i uspostavlja „strategijsku saradnju“.

Davutoglu je potvrdio rešenost Ankare da se zaustavi dolazak „regularnih izbeglica i ilegalnih migranata“.

EU je obećala da će ubrzati pregovore o članstvu s Turskom otvaranjem novih poglavlja, uključujući poglavlje 24 o vladavini prava, pravosuđu i temeljim slobodama, a ujesen 2016. bi trebalo da bude uveden i režim bez viza za turske državljane, čim u junu Turska počne da primenjuje sporazum o readmisiji s EU, a to znači da prihvata povratak lica koja dobiju azil u Uniji.

„To ne znači da EU očekuje da drugi štite naše granice, već da se zaustavi priliv imigranata“, istakao je Tusk.

Davutoglu je izjavio da mora da se nadje rešenje za ratni sukob u Siriji da bi se iznedrilo i rešenje za izbegličku krizu, istakavši spremnost Ankare da zajedno s EU reši humanitarnu izbegličku krizu.

On je rekao da su to „žrtve rata i državnog terora režima (sirijskog predsednika) Al-Asada“ i podvukao rešenost da se „bori protiv varvarske organizacije Daeš (arapski akronim za Islamsku državu Iraka i Sirije) i terorističkih organizacija koje ne prezaju da ubijaju nevine ljude u Parizu, Ankari ili Bejrutu“.

„Naš cilj je da sprečimo krijumčare (imigranata) i smanjimo priliv izbeglica“ u Evropu, istakao je turski premijer.

Vlasti u Ankari su, po njegovim rečima, dosad potrošile osam milijardi dolara za zbrinjavanje dva miliona sirijskih i trista hiljada iračkih izbeglica i plan je da tri milijarde evra bude utrošeno za zbrinjavanje izbeglica.

Tusk i Junker su naveli da će se pregovori o članstvu EU s Turskom pospešiti, ali su predočili da to nikako ne znači da se merila i uslovi menjaju. Ukazano je da i dalje postoje razmimoilaženja između članica Unije i vlasti u Ankari oko poštovanja ljudskih sloboda i nezavisnosti medija u Turskoj.

Francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio, odlazeći nešto pre završetka samita da bi dočekao svetske državnike na susretu o klimi u Parizu, da je „suštinski važno da je utvrđen plan delovanja zajedno s Turskom da bi se dobila neophodna jemstva od Turske za saradnju oko rešavanja pitanja izbeglica, nužne bitke protiv terorizma i političkog rešenja krize u Siriji“.

„Bitno je“, naglasio je Oland, „da se pod pasku stave lica koja idu preko turske teritorije, jer znamo da ima stranih boraca koji imaju takvu nameru i ima terorista koji bi se mogli infiltrirati i to smo videli u slučaju atentata u Parizu“.

Dodao je da je opravdano da se Turskoj odobri pomoć za zbrinjavanje izbeglica koje neće dolaziti u Evropu, kao i da se zatvori granica između Turske i Sirije.

Oland je dodao da će Evropska komsija nadzirati kako se plan EU-Turska sprovodi i potrebe će se procenjivati u meri u kojoj se plan bude ostvarivao na delu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar