U trendu

EU i Kanada potpisuju CETA sporazum u nedelju

Evropska unija i Kanada će sutra potpisati sporazum o slobodnoj trgovini, na samitu u Briselu, saopštili su predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i kanadski premijer Žistin Trido.

„Misija izvršena! Upravo smo se dogovorili sa kanadskim premijerom Žistinom Tridoom da održimo samit EU-Kanada ove nedelje“, naveo je Tusk na svom nalogu na Tviteru, a prenosi AFP.

Kanadski premijer rekao je u petak da će otputovati u Brisel kako bi potpisao sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, navodi Rojters.

„Samit Kanada-EU će biti u nedelju. Odlične vesti i radujem se što ću biti tamo“, naveo je Trido na svom nalogu na Tviteru.

EU je u petak objavila da su svih 28 država članica odobrile sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom, poznatiji kao Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA).

Parlament frankofone belgijske regije Valonije prethodno je glasao u korist planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, čime je stavljena tačka na protivljenje Valonije tom sporazumu.

Za sporazum sa Kanadom glasalo je 58 poslanika, dok je njih petoro bilo protiv.

Svih 28 vlada članica EU podržava CETA, ali je belgijska savezna vlada bila sprečena da da svoju saglasnost, jer joj je za to bilo potrebno „zeleno svetlo“ svih regionalnih vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar