U trendu

EU ne čini dovoljno da spreči stradanja migranata

Nevladine organizacije koje pružaju pomoć migrantima na Sredozemnom moru, optužile su danas Evropsku uniju da ne čini dovoljno u sprečavanju stradanja migranata koji pokušavaju da se domognu obala evropskih zemalja.

Nova stradanja ove nedelje izmedju Libije i Italije povećale su broj poginulih migranata na moru, koji sada iznosi 4.220 mrtvih od početka godine.

Taj broj je veći od broja žrtava registrovanih 2014. i 2015. i bilo koje druge godine tokom koje je zabeležen broj stradalih, navela je Medjunarodna organizacija za migracije i dodala da ove godine ima 725 žrtava više nego prošle godine u istom periodu.

„EU više ne može da ne ignoriše ono što se dešava, jer na taj način postaje saučesnik te tragedije koja se pogoršava“, izjavio je Tomazo Fabri, šef italijanske misije NVO Lekari bez granica (Medecins sans frontieres – MSF).

Fabri je rekao da je neophodno da se obezbede sigurna i pravna sredstva tim „očajnim ljudima koji traže zaštitu u Evropi“ a da pri tome ne stradaju.

Prema njegovim rečima, brod MSF-a spasao je danas 867 osoba, od kojih 119 žena i osam beba.

Druga NVO na Malti pozvala je EU da promeni svoj stav prema migrantima.

„Suočeni s rekordnim brojem mrtvih, moramo da nadjemo alternativna rešenja za te ljude koji beže od nasilja, progona i siromaštva“, izjavio je neimenovani portparol organizacije MOAS.

Druge NVO su navele da migranti ne žele da se vrate u Libiju, sa čijih obala obično kreću ka Evropi, jer strahuju da će ponovo biti mete nasilja od kojih žele da pobegnu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.