U trendu

EU osudila lansiranje rakete Severne Koreje

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini okarakterisala je danas lansiranje satelita uz pomoć rakete kao „novo ozbiljno kršenje“ medjunarodnih obaveza Severne Koreje koju je pozvala na dijalog.

„Lansiranje rakete pomoću tehnologije balističkih raketa predstavlja novo ozbiljno kršenje medjunarodnih obaveza Severne Koreje“, navela je Federika Mogerini koja je pozvala Pjongjang na „direktan dijalog s medjunarodnom zajednicom“.

Severna Koreja saopštila je danas da je lansirala posmatrački satelit u orbitu što UN i više zemalja smatraju maskom za testiranje raketa dugog dometa.

Savet bezbednosti UN najavio je za danas hitnu sednicu na kojoj će se raspravljati o tom pitanju.

Severna Koreja je 6. januara saopštila da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Južnokorejske i američke geološke službe su tada zabeležile seizmičke aktivnosti blizu severnokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja, ali vest iz Pjongjanga nije potvrdjena iz drugih izvora.

Severna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju: 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene medjunarodne sankcije.

Do sada nijedna hidrogenska ili H-bomba nije upotrebljena u ratne svrhe, ali su sprovedena nuklearna testiranja.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.