U trendu

EU prikazuje pogresnu sliku o migrantima u Turskoj

Amnesti Internešnel pozvao je danas Evropsku uniju da obustavi plan po kome se migranti vraćaju u Tursku, ocenjujući da azilanti u toj zemlji ne primaju adekvatnu zaštitu, kao i da EU prikazuje pogrešnu sliku o migrantima u Turskoj.

Grupa za zaštitu prava je objavila izveštaj na 35 stranica, kojim dokazuju da je dogovor između EU i Turske, kojim je planirano suzbijanje ileganih migracija, „nezakonito“ i „neoprezno“, prenosi AP.

„U svojim neumornim naporima da spreči nelegalne migracije u Evropi, EU namerno pogrešno prikazuje situaciju u Turskoj“, rekao je Džon Dalhausen, direktor Amnesti za Evropu i centralnu Aziju.

U Turskoj se trenutno nalazi tri miliona migranata, među kjima je 2,75 miliona Sirijaca, a očekuje se još veći priliv nakon primene dogovora sa Evropskom unijom.

Prema sporazumu, nelegalni migranti koji su stigli na grčka ostrva iz Turske nakon 20. marta, biće vraćeni u Tursku.

Sa druge strane, Evropska unija se obavezala da će iseliti jednog sirijskog migranta iz Turske u državu članicu EU za svakog migranta koji bude vraćen iz Grčke u Tursku. Osim toga, Turskoj je obećano šest milijardi evra, uvođenje bezviznog režima i pregovori o ubrzanju procesa priključenja EU.

Prema izveštaju Amnesti ineternešnel, dogovor je nezakonit jer azilanti ne „pimaju adekvatnu zaštitu“ u Turskoj.

Amnesti je objavio da Turska nema kapacitete za sprovođenje procesa dobijanja azila niti ispunjava ključne kriterijume koji su neophodni za status „bezbedne treće zemlje“.

Turska, kako piše u izveštaju, nema uslove za ispunjenje izbegličkih statusa, a migranti tamo ne dobijaju pomoć i podršku države.

Organizacija je ponovila upozorenje da su Sirijci u Turskoj u velikoj opasnosti, da im preti nasilni povratak u ratne zone njihove domovine.

Turski zvaničnici su odbacili ovu tvrdnju Amnesti internešnela o eventalnom prisilnom povratku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.