U trendu

EU i SAD su partneri i nastaviće da budu partneri

EU i SAD su partneri i nastaviće da budu partneri, izjavila je sinoć u Briselu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

„Postoji jedinstvo među svim članicama EU o potrebi nastavka rada na jačanju transatlanskih odnosa“, rekla je Mogerini novinarima posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU, na kojoj su razmenjeni stavove o daljem putu u odnosima između EU i SAD posle izbora Donalda Trampa za novog američkog predsednika.

„Radujemo se saradnji, veoma snažnom partnerstvu sa sledećom administracijom u SAD. Odlučili smo zajedno da sarađujemo sa dolazećom administracijom, i to od samog početka tranzicije. Nije na nama već na budućoj američkoj administraciji da definiše svoj stav“, istakla je Mogerini posle sastanka koji je trejao dva i po sata.

Ona je navela da je „neophodno ojačati evropsko jedinstvo oko nekih ključnih pitanja koja će dobiti još više na značaju u narednim mesecima“.

„Trenutno ne možemo da priuštimo sebi stav da čekamo, jer svet ide dalje, krize se nastavljaju“, kazala je Mogerini.

Ona se osvrnula i na odluku šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona da ne prisustvuje sastanku.

Verujem da je samo zemlja, koja je odlučila da ode iz EU, nedovoljno zainteresovana za budućnost odnosa Brisela i Vašingtona, rekla je Mogerini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.