U trendu

EU sprema mere protiv Rusije i Asada zbog Alepa

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da Evropska unija mora da razmotri sve opcije kako bi izvršila pritisak na Rusiju i sirijskog predsednika Bašara al-Asada da obustave napade na sirijski grad Alepo, javlja Rojters.

„Bili smo veoma jasni u pogledu uloge Rusije i potrebe da EU jasno kaže šta ima i da, ukoliko se zlodela nastave, razmotri sve opcije. Upravo to ćemo i uraditi“, rekla je Mej novinarima, dodavši da se u EU založila za snažnu i jedinstvenu poruku kad je reč o Siriji.

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas okončanje napada sirijskih vladinih snaga i Rusije na Alepo, upozorivši da će EU preduzeti mere protiv obe strane ukoliko se, kako je navela, ta „varvarska akcija“ nastavi.

„Tražimo okončanje napada. Rekli smo da bismo mogli da nametnemo sankcije ne samo Siriji, već i svima onima koji su u savezništvu sa Sirijom. To se odnosi na Rusiju“, poručila je Merkel u Briselu.

Lideri EU osudili su Rusiju zbog bombardovanja civila u Alepu pod opsadom, ali se suočavaju sa otporom Italije da nametne nove sankcije Moskvi zbog tih akcija, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.