U trendu

EU: Srbija i Makedonija same odlučuju o migrantima

Evropska komisija je danas stavila do znanja da Srbija i Makedonija potpuno samostalno odlučuju kojim će migrantima na „zapadnobalkanskom putu“ dozvoliti prolazak ka Evropskoj uniji, a koje neće primiti na svoju teritoriju.

To su saopštili zvaničnici Evropske komisije u Briselu koji su naglasili da vlasti u Beogradu i Skoplju nezavisno od politike i mera EU mogu vratiti migrante za koje smatraju da nisu ratne izbeglice, već da nastoje da u EU dođu iz ekonomskih razloga.

Predstavnici Komisije su time odgovorili na pitanje novinara da li vlasti Srbije i Makedonije pri takvim odlukama treba da se savetuju s agencijom Fronteks za zaštitu spoljnih granica EU.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto (Natasha Bertaud) izjavila je da „Fronteks deluje jedino u okviru EU i njenih članica, a trećim zemljama, poput Srbije i Makedonije, EU ne propisuje kako da postupaju i vraćaju ekonomske migrante s njihove teritorije“.

U medijima u EU je proteklih dana dosta pažnje dato odlukama Beograda i Skoplja da obustave ulazak ekonomskih migranata u Srbiju i Makedoniju, kao i sukobima migranata i makedonske policije na granici s Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar