U trendu

EU traži hitno objašnjenje od Zagreba zbog zatvaranja granica

Brisel je od Zagreba zatražio hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je na konferenciji za medije u Briselu da je to učinjeno u kontekstu istrage pravne službe Evropske komisije o mogućem kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od Hrvatske, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u pismu funkcionerima EU upozorio da je SSA prekršen.

“- Naše prve procene kažu da postoje ozbiljni problemi u vezi sa usklađenošću odluke hrvatske vlade sa SSA –  izjavila je ona.

Ona je kazala da je visoka predstavica Federika Mogerini jutros ponovo razgovarala telefonom sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i podsetila ga da je pre dva dana javno pozvala Srbiju i Hrvatsku da što pre reše nesuglasice kako bi se nesmetan protok robe nastavio.

Kocijančič je kazala da je ova tema na dnevnom redu razgovora koji će komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han danas voditi u Beogradu.

Zbog velikog broja izbeglica iz Srije, koji u Hrvatsku dolaze iz Srbije, Hrvatska je prvo zatvorila granični prelaz Batrovci za teretni saobraćaj, dok se promet u suprotnom smeru neometano obavljao. Nakon toga, usledile su kontramere Vlade Srbije, kojima je zabranjen ulaz kamionima sa hrvatskom robom. Hrvatska, potom, uvodi nove mere – zabrana ulaska u Hrvatsku automobilima sa srpskim registarskim tablicama, ali i pešacima, odnosno svim putnicima sa srpskim pasošima. Od juče je u Hrvatsku moguće ući pešice.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.