U trendu

EU u sredu predlaže plan smeštaja 120.000 izbeglica

Evropska komisija uputiće u sredu zvaničan predlog članicama EU za hitnu raspodelu 120.000 izbeglica koje se nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj.

Predlog koji treba da podnese predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pred Evropskim parlamentom, dopuna je prethodnog zahteva Unije za prihvatanje 40.000 izbeglica.

To je novi pokušaj Unije da odgovori na ogroman priliv tražilaca azila koji uglavnom dolaze iz ratom zahvaćene Sirije.

Po detaljima predloga koji su procureli u medije, Komisija će predložiti Nemačkoj i Francuskoj da prihvate 31.443, odnosno 24.031 ljudi tokom naredne dve godine. Španija bi trebalo da bude treća zemlja po broju prihvaćenih izbeglica sa nešto manje od 15.000. Slede Poljska, Holandija, Rumunija, Belgija i Švedska.

Komisija će, kako se navodi, takođe tražiti finansijsku nadoknadu zemalja koje odbiju da prihvate izbeglice, naveo je jedan evropski izvor. Velika Britanija, Irska i Danska kojima je dozvoljena opcija isključenja iz evropske politike za ta pitanja, neće biti obuhvaćena predloženom raspodelom.

Evropski predlog dodatak je prethodnom predlogu o raspodeli 40.000 izbeglica koje su se tada nalazile u Italiji i Grčkoj.
Predlog je još na snazi i države članice koje su do sada na jedvite jade uspele da od tih 40.000 izbeglica raspodele 32.256, treba da donesu odluke do 14. septembra. Sprovođenje te prve raspodele trebalo bi da počne u oktobru, naveo je jedan izvor iz Evropskog parlamenta. Za tih 40.000 i 120.000 dodatnih izbeglica važi mehanizam „premeštanja“ iz jedne zemlje članice EU u drugu.

Izbeglice neće moći da izaberu kuda će, već treba da ostanu u zemlji u koju budu premeštene. Ta zemlja bi trebalo da primi evropsku pomoć od 6.000 evra po prihvaćenoj osobi, plan je Komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.