U trendu

EU zbunjena najavama o madjarskom referendumu

Visoki zvaničnici Evropske unije izjavili su danas da nije jasno kako bi raspisivanje referenduma u Madjarskoj o evropskim kvotama za raspodelu izbeglica moglo da utiče na usvojene odluke EU.

Analitičari smatraju da su najave o referendumu pokušaj madjarskog premijera Viktora Orbana da se nametne kao vodja zemalja koje ne podržavaju evropski sistem izbegličkih kvota, navodi agencija AP.

Evropska unija usvojila je prošle godine plan o raspodeli 160.000 migranata iz preopterećene Grčke i Italije u druge zemlje članice, ali do sada je preseljeno jedva 600 ljudi. Samo nekoliko zemalja EU ponudilo je manje od 5.000 mesta za smeštaj migranata.

„EU ne razume kako bi madjarski referendum mogao da se uklopi u proces donošenja odluka koji je dogovoren sa svim članicama Unije, uključujući i Madjarsku“, izjavila je portparolka EU Nataša Berdo.

Berdo je rekla da je debata u Madjarskoj o ovom predlogu još u toku.

Madjarski premijer Viktor Orban zatražio je u sredu referendum o planu Evropske unije za uvodjenje kvota za raspodelu migranata medju članicama.

Pitanje na referendumu će biti: „Da li želite da Evropska unija propiše obavezno razmeštanje nemadjarskih gradjana u Madjarskoj bez saglasnosti parlamenta?“

Orban je rekao da će glasanje biti „u prilog nezavisnosti Madjarske i odbacivanja plana o obaveznim kvotama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar