U trendu

Europol: Mogući novi napadi Islamske države u Evropi

Evropska policijska služba Europol upozorila je danas da će Islamska država verovatno izvesti nove napade u Evropskoj uniji u skorijoj budućnosti, moguće u zemljama koje su deo medjunarodne koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv te terorističke organizacije u Siriji i Iraku.

„Procene nekih obaveštajnih službi pokazuju da se nekoliko desetina ljudi kojima rukovodi Islamska država možda trenutno nalazi u Evropi, sposobni da izvedu terorističke napade“, navedeno je u izveštaju Europola.

U izveštaju se upozorava da bi taktike koje islamistički ekstremisti koriste u Iraku i Siriji, kao što je korišćenje automobila-bombi, mogle da budu primenjene i u Evropi.

Raniji napadi, kao što su u Francuskoj i Belgiji tokom protekle dve godine, pokazuju da ekstremisti koji deluju u ime Islamske države mogu efikasno da planiraju kompleksne napade, saopštila je policijska agencija EU.

U izveštaju se takodje ukazuje na promenu u napadima sa simboličnih meta kao što su policajci i vojnici na nasumične napade na „meke mete“, kao što su napadi u Parizu prošle godine.

„Nasumični napadi imaju veoma snažan efekat na javnost uopšte, što je jedan od glavnih ciljeva terorizma: ozbiljno zastrašivanje stanovništva“, saopštio je Europol.

Obaveštajne agencije u zemljama članicama EU, dodaje se u izveštaju, saglasne su da su „sajber sposobnosti terorističkih grupa još relativno male“, ali da ih ne treba isključiti.

Europol je naveo da će automatsko vatreno oružje, noževi i vozila zbog efikasnosti, dostupnosti i jednostavnog korišćenja ostati najčešće korišćena sredstva za terorističke napade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.