U trendu

Evo kako se finansira Islamska država

Islamska država, teroristička grupa koja seje strah po svetu i koja je odgovorna za napad na Pariz, može se uništiti samo ako ostane bez ikakvih prihoda. To je između ostalog jedan od zadatih ciljeva nedavno održanog sastanka skupine G20 u Turskoj.

Nemačka vlada smatra da IS raspolaže kapitalom od čak jedne do dve milijarde američkih dolara. Osim što IS ostvaruje velike prihode od krijumčarenja naftom i antikvitetima, njeni pripadnici pljačkaju banke, traže otkupninu za otmice, ali i ubiraju porez na područjima koja drže pod kontrolom, prenosi Dojče Vele.

Uz sve to, velikodušne donacije daju im i bogati islamisti pa se zapravo i ne zna kolike su materijalne zalihe IS-a.

Za razliku od terorističkih organizacija poput Al Kaide, IS nije labava mreža, već funkcioniše u mnogim domenima kao prava država koja kontroliše područja, prirodne izvore i stanovništvo koje živi na tom području.

Prema informacijama kojima raspolaže Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), IS-u su u poslednje vrijeme pali prihodi od nafte i to pre svega zahvaljujući padu cene nafte na globalnom tržištu, ali i zbog pojačanih kontrola u Turskoj, kurdskim područjima i u Iraku. U poslednje vreme intenzivni vazdušni napadi smanjuju prihode od nafte.

Važan izvor finansiranja IS-a su porezi i nameti iz okupiranih područja. Građani koji tamo žive moraju IS-u proslediti pet do petnaest posto prihoda i plaćati posebni porez za nemuslimane.

IS mesečno za svoje plaćenike kojih ima od 30 do 100 hiljada izdvaja čak 15 milona dolara. Obični borci dobijaju oko 400 do 500 dolara mesečno, a oni priznatiji i do 3.000.

Na samitu G20 je predstavljen izveštaj, koji pokazuje da su samo u Saudijskoj Arabiji nakon 2010. godine čak 863 osobe osuđene zbog finansiranja terorizma. Na drugom mestu po osudama se nalazi SAD sa 100 presuda, međutim do suđenja dolazi retko.

Zabrinjavajući su podaci da, bez obzira na finansije IS može da planira napade za vrlo malo novaca, što su pokazali napadi na Pariz. Norveški institut za obrambene analize je analizirao najkrvavije terorističke napade između 1994. i 2013. u Evropi, i došao do zaključka da je više od tri četvrtine ovih napada realizovana ss manje od 10.000 dolara po napadu, a kalašnjikove i opasače sa eksplozivom je moguće nabaviti na crnom tržištu za relativno malo novca, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar