U trendu

Evropa da pritvori vrata za izbeglice

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus ocenio je danas u Parizu da izbeglička kriza dovodi u pitanje „funkcionisanje i smisao postojanja Evrope“.

„Evropa je iskusila brojne krize. Ali je ova, na određeni način, dovela je u pitanje smisao postojanja i funkcionisanja Evrope“, rekao je Fabijus u intervjuu za nekoliko evropskih medija – Figaro, Tribin de Ženev, Pais, Republika i Soar.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije razgovaraće danas u Briselu o izbegličkoj krizi i raspoređivanju 120.000 migranata pre sutrašnjeg samita lidera EU.

„Iluzorno je verovati da će se svaka zemlja izvući iz krize ako vrati svoje nacionalne granice. Moramo iskreno i da kažemo da pored solidarnosti prema izbeglicama, ne možemo da držimo širom otvorena vrata za sve migrante koji traže ekonomsku sigurnost“, rekao je francuski ministar.

„Ako bismo to uradili, onda bi se desio haos i raspad… A to su teške posledice za Evropu na svim poljima“, ocenio je Fabijus navodeći primer britanskog referenduma o izlasku iz EU, koji, prema njegovim rečim, ne može da se organizuje ako se prethodno ne reši izbeglička kriza.

Fabijus je ocenio da „nacionalni egoizam“ neće rešiti taj problem, predlažući otvaranje prihvatnih centara u zemljama gde prvo stignu izbeglice, kao i sistem ravnopravne raspodele migranata i pomoć Turskoj, Jordanu i Libanu, koje su do sada primile najveći broj izbeglica, prvenstveno iz Sirije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.