U trendu

Evropa je neispunjeno obećanje

Evropa predstavlja obećanje koje nije ispunjeno prema generacijama koje su primorane da se žrtvuju za spasavanje banaka, ocenio je danas u Rimu predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

„Evropa je obećanje, a to obećanje nije ispunjeno“, rekao je Šulc na sastanku o budućnosti Evrope na kojem su učestovali predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i italijanski premijer Mateo Renci.

Šulc je rekao da je Evropa „obećanje koje se daje svaki dan za povećanje broja radnih mesta, usluga i rasta“ dodajući da su se „generacije Evropljana žrtvovale u očekivanju tog obećanja, barem za svoju decu“.

„Medjutim, evropski rukovodioci nastavljaju da traže žrtve, manje usluga, više poreza, i to zbog čega, da bi spasili banke“, ocenio je predsednik Evropskog parlamenta i dodao da zbog toga postoji „osećaj nepravde kao i Evropa koju Evropljani ne žele kao takvu da vide“.

Tusk je rekao da je „iluzija sanjati o jednoj evropskoj državi i jednoj evropskoj naciji“.

„Treba da prihvatimo da živimo u Evropi s različitim valutama, političkim snagama, a najgore u svemu tome je praviti se da to ne znamo“, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Junker je sa svoje strane rekao da se o Evropi ne govori da dobar način jer se na svakom minsitarskom sastanku EU u Briselu dobije nekoliko verzija sastanka kao da je održano 28 različitih sastanaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.