U trendu

Evropa se katastrofalno ponela prema izbeglicama

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks oštro je danas kritikovao katastrofalan odnos evropskih zemalja prema izbeglicama.

U saopštenju povodom Svetskog dana ljudskih prava Muižnieks je ukazao da je u ovoj godini više od 3.600 izbeglica, većinom žena i dece, stradalo u pokušaju da pronadju put ka bezbednoj Evropi.

„Oni su bili tražioci azila, ali pre svega ljudska bića koja su se nadala da njihovi životi i dostojanstvo nešto znače Evropi, ona ih je izneverila i nastavlja da to čini. Odnos evropskih zemalja prema migrantima je naprosto katastrofalan“, naveo je on.

Komesar za ljudska prava je upozorio da ukoliko Evropa ne promeni pristup, zajedničke evropske vrednosti i principi, sadržani u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, izgubiće svaki smisao.

„Ne možemo više da tolerišemo ovakvo stanje. Evropske zemlje moraju da pokažu solidarnost i toleranciju, kao i da nastave da se pridržavaju svojih obaveza koje su preuzele pristupanjem u Savet Evrope“, rekao je Muižnieks.

Komesar za ljudska prava izjavio je da su odluke EU i pojedinih evropskih zemalja, poput podizanja ograda, pritvaranja migranata, kao i policijsko nasilje nad njima pogrešne mere koje izazivaju dodatnu patnju ljudi koji su već pobegli od traumatičnih iskustava.

„Evropske zemlje moraju da razumeju da se današnja situacija ne razlikuje od onih situacija u kojima su se našli naši roditelji, ne tako davno, kada su bežali od ratova, progona, mučenja i siromaštva. Moramo da rešimo migrantsku krizu na najbolji način, jer u suprotnom rizikujemo da izgubimo identitet kontinenta na kome se poštuju ljudska prava, da izazovemo još više patnji migranata, kao i da izdamo naše vrednosti“, naveo je Muižnieks.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.