U trendu

Evropi ističe vreme za rešavanje izbegličke krize

Dobra vest sa sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu je što su učinjeni prvi koraci u rešavanju izbegličke krize, a loša što su oni došli kasno, možda čak i prekasno, ocenjuje se u analizi nemačkog radija Dojče vele.

Naime, mere EU, polako i presporo počinju da dobijaju obrise, ministri su dali „zeleno svetlo“ za raspodelu izbeglica po fiksnom ključu i doneli druge odluke, ali to je, kako se navodi, provizorno, a ne trajno rešenje i ti projekti su u početnom stadijumu.

Evropskoj uniji izmiče vreme, može da se desi i da stvarnost pretekne sporu EU i njene mere, kaže se u tekstu i dodaje da bi meseci bi mogli da prođu dok mere EU zaista ne urode plodom i ne ispune svoj cilj, a to je smanjivanje broja tražilaca azila.

Postavlja se pitanje, međutim, da li će zemlje koje primaju najviše izbeglica izdržati toliko dugo odnosno da li će Bavarci izgubiti živce i zatvoriti granicu sa Austrijom.

To bi, kako se navodi, izazvalo lančanu reakciju na „Balkanskoj ruti“. Sistem principijelno otvorenih granica, koliko god izgledao haotično, funkcionisaće samo dok Nemačka bude prihvatala izbeglice, ocenjuje se u tekstu i objašnjava da bi, ako bi Nemacka zatvorila granicu, hiljade izbeglica ostale nasukane.

„Napetosti između Srbije i Hrvatske, na primer, koje se trenutno obuzdavaju uz velike napore, mogle bi da eksplodiraju za samo nekoliko dana“, navodi radio.

Nemačka kancelarka Angela Merkel postala je talac sopstvene politike i mora da izdrži pritisak jer će inače, kako se objašnjava, u Evropi izbiti sukob koji više neće moći da se kontroliše: Austrija protiv Mađarske, Mađarska protiv Srbije, Makedonija protiv Grčke.

A izbeglice će u još većoj meri nego sada postati figure na šahovskoj tabli nacionalnih interesa.

Borba protiv uzroka izbeglištva je neophodna, a vremena nema. Diplomate EU su pod velikim pritiskom i zato su sada spremne na ustupke, navodi radio i dodaje da će Turska skupo naplatiti svoju saradnju, a Rusija će pokušati da izvuče najviše što može iz rešenja sukoba u Siriji.

EU i njene clanice sada, kako se navodi, plaćaju cenu zato što su godinama izbegavale da povedu zajedničku i razboritu politiku u pogledu azilanata i izbeglica.

Ilegalna migracija iz balkanskih zemalja je predugo tolerisana, a mogućnosti za legalno doseljavanje nisu stvorene.

Dablinski sporazum – koncept držanja izbeglica na spoljnim granicama ili u sigurnim trećim zemljama, u stvarnosti je doteran do apsurda i već dugo je mrtav.

Krajnje je vreme za novi azilni sistem, haos na koji se EU sada žali jeste haos sa najavom, a vreme ističe, zaključuje se u analizi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.