U trendu

Evroposlanici osudili neusvajanje rezolucije

U Evropskom parlamentu u Strazburu završena je debata o rezoluciji o Srebrenici o kojoj će poslanici glasati u podne.

Evroposlanici izjasniće se o rezoluciji kojom se osuđuje genocid u Srebrenici počinjen pre 20 godina. Kao odgovorni za masovnu egzekuciju 8.000 mladića i muškaraca navode se snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učešće paravojnih jedinica.

U debati pre glasanja najpre je pročitana izjava Evropske komisije kojom se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici pre 20 godina koji je ostavio duboke rane kako u BiH, tako i u čitavoj Evropi. U saopštenju se navodi da međunarodna zajednica nije učinila dovoljno da zaštiti nevine žrtve posle pada grada Srebrenice. Pozivaju se politički lideri u BiH da preuzmu odgovornost i nastave da se sećaju ovog stravičnog masakra. Takođe, naglašava se da je put priznavanja zločina jedini put pomirenja na Balkanu.

U izjavi Evropske komisije osuđuje se neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Njujorku.

I poslanici Evropskog parlamenta su u jutrošnjoj debati osudili neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Savetu bzbednosti UN i ruski veto i naglasili da  je sada još značajnije doneti sličnu rezoluciju u EP.

Poslanica zelenih i potpredsednica EP Ulrike Lunaček izjavila je da će u subotu predstavljati ovu evropsku instituciju u Srebrenici i izrazila saučešće žrtvama.

„Moramo se sećati genocida. Moramo se sećati i silovanih žena u Srebrenici o kojima niko ne govori“, izjavila je Lunaček.

Edvard Kukan izrazio je duboko saučešće porodicama žrtava i dodao da se genocid u Srebrenici nikada ne sme zaboraviti.

Tanja Fajon pozvala je da se razreši sudbina više od 1.000 nestalih lica.

Najaktivniji učesnici debate pre glasanja o rezoluciji o Srebrenici bili su hrvatski poslanici u Strazburu.

Predlagač rezolucije, hrvatski poslanik Ivan Jakovčić izjavio je da je došlo vreme da se prestanu podele u BiH.

„U Srebrenici se dogodio genocid i najveći ratni zločin zločin na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Međunarodna zajednica nije sprečila pokolj u Srebrenici. Zločinci moraju biti kaženjeni“, izjavio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar