U trendu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) se seli iz Londona?

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra mogućnost preseljenja moguće i više stotina zaposlenih iz londonskog sedišta, u sklopu mera unapređenja efikasnosti poslovanja pokrenutih ranije ove godine, tvrde neimenovani izvori za Rojters.

Prema rečima dvojice visokopozicioniranih zvaničnika tog kreditora, finansijski direktor EBRD-a Andraš Simor je u „vrlo ranoj fazi“ analize koja će rezultirati preporukama za vlade 65 zemalja-akcionara EBRD-a u drugoj polovini 2017. godine.

Kako navodi Rojters, mogućnost preseljenja zaposlenih iz Londona nije direktno povezana sa referendumskom odlukom britanskih građana o izlasku zemlje iz Evropske unije, ali jedan zvaničnik EBRD-a tvrdi da bi svaki potez u pravcu „tvrdog Bregzita“ mogao uticati na konačnu odluku te institucije.

Selidba dela zaposlenih bi bila verovatno kompleksan poduhvat s obzirom na to da EBRD trenutno zapošljava preko 1.500 ljudi u Londonu, pa bi se preseljenje više stotina njih moglo pokazati skupim i problematičnim za normalan rad banke, ocenjuje Rojters.

Iako najam zgrade u središtu Londona u kojoj se nalazi sedište EBRD-a ističe 2022. godine, već se vode razgovori o mogućem produženju za dodatnih pet godina, što bi se ipak moglo pokazati jeftinijim od razdvajanja zaposlenih i najma dve zgrade.

EBRD je već skicirao neke mere za efikasnije poslovanje i smanjenje troškova, najavivši da će u narednih nekoliko godina zadržati godišnji budžet na nekih 400 miliona evra.

Takođe namerava da smanji broj odeljenja za javnu nabavku sa tri na dva, da reorganizuje informatički sistemi i skrati rokove za kreiranje investicionih strategija za zemlje članice, kazali su izvori za Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.