U trendu

Evropska komisija će povećati sredstva Srbiji za izbeglice

Evropska komisija će povećati sredstva ukupne pomoći Srbiji za rešavanje izbegličke krize i visoka delegacija Komisije će iduće nedelje doći u Beograd da se sagledaju potrebe Srbije, izjavio je danas u Briselu srpski ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin, zadužen u srpskoj vladi za imigraciju, posle razgovora sa zvaničnicima Komisije rekao je da se još ne može oceniti kolika će to sredstva biti, ali će se razgovarati o finansiranju privremenih smeštajnih kapaciteta za izbeglice, zapošljavanju osoblja koje će se brinuti o migrantima, kao i nekih mera osmišljenih samo za Srbiju.

„Evropska komisija i Srbija se nadaju da će se povećanim količinama novca pomoći srpskim vlastima da obezbede da se migrantska kriza u što je manjoj meri oseti u svakodnevnom životu naših gradjana“, rekao je Vulin.

On je naveo da dosad gradjani Srbije nisu imali nikakvih nevolja kad je reč o prolasku izbeglica, kao i da nije bilo kriminala, niti drugih problema.

Vulin je rekao da će se privremeni smeštaj za izbeglice obezbediti u nekim vojnim objektima, napuštenim hotelima, dečjim odmaralištima i omladinskim kampovima koji se više ne koriste.

Ti kapaciteti će uvek biti izvan naselja, blizu auto-puta, tako da se život gradjana Srbije odvija normalno, a da se zbrinu i migranti, rekao je Vulin.

„Srbija je još jednom pohvaljena za organizovanost i način na koji rešava problem migracija i, štaviše, rečeno je da i neke članice EU mogle da iskoriste iskustva Srbije „, istakao je srpski ministar.

On je dodao da su zvaničnici u Briselu podržali opredeljenje srpskih vlasti da se osposobi veći broj manjih smeštajnih kapaciteta na putu migranata i da su svi ti centri privremeni.

Za Srbiju je važno da je od zvaničnika Evropske komisije dobijena podrška za želju da se koordinacija rešavanja priliva izbeglica ostvaruje duž celog puta, a to znači od ulaska migranata u EU i do samog kraja tog puta i da saradnja bude mnogo čvršća medju svim zemljama.

Srbija do kraja ispunjava svoje obaveze, ali, naglasio je Vulin, Srbija ne može sama da rešava migrantsku krizu i zato je predložila i dobila podršku da se razgovor o tome nastavi na najvišem političkom nivou, u ravni premijera svih zemalja pogodjenih migrantskom krizom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.