U trendu

Evropske nacije će nestati ako ne ostanu zajedno

Ekonomska i demografska „težina“ Evrope u svetu se smanjuje, a njene nacije će vremenom nestati osim ako ne ostanu zajedno u Evropskoj uniji, upozorio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

„Oni koji misle da je došlo vreme da se dekonstruiše, da se rasparča Evropa, da se podelimo po nacionalnim linijama, potpuno greše. Nećemo postojati kao pojedinačne nacije bez EU“, rekao je Junker.

Obraćajući se na događaju povodom 25. godina od samita u Mastrihtu, koji je održan u decembru 1991. godine, a koji je bio uvod u Mastrihtski ugovor o EU, Junker je rekao da će udeo Evrope u svetskoj ekonomiji opasti za 10 godina sa sadašnjih 25 odsto na 15 odsto.

On tvrdi da za 20 godina nijedna evropska zemlja neće biti deo grupe G7, koja okuplja sedam industrijalizovanih zemalja sveta, preneo je Rojters.

Podsetivši da su na početku prošlog veka Evropljani činili oko 20 odsto čovečanstva, a na početku ovog između pet i sedam odsto, Junker predviđa da će se taj broj dodatno smanjiti na 4 odsto do kraja veka.

Ocenio je i da je izbeglicka kriza, tokom koje je oko 1,4 miliona tražilaca azila stiglo u Evropu od početka prošle godine, uništila ideju o EU kao bloku koji se zasniva na zajednički dogovorenim pravilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar