U trendu

Evropski lideri i Obama apeluju za nastavak saradnje u okviru NATO

Vodeći evropski lideri i predsednik SAD Barak Obama pozvali su danas na nastavak saradnje u okviru NATO i zadržavanje sankcija Moskvi, što su teme od kojih se distancirao izabrani naslednik američkog predsednika Donald Tramp.

Obama je u Berlinu razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s predsednikom Francuske Fransoa Olandom, i s premijerima Velike Britanije, Španije i Italije, Terezom Mej, Marianom Rahojem i Mateom Rencijem.

„Oni su ponovo potvrdili značaj saradnje u okviru multilateralnih institucija, uključujući NATO“, saopštila je Bela kuća, prenosi agencija Frans pres.

Tramp je rekao da želi da preispita funkcionisanje NATO-a po načelu solidarnosti zemalja-članica u slučaju napada na jednu od njih, i založio se za približavanje SAD Moskvi.

Bela kuća je navela da su razgovori Obame i evropskih lidera bili usredsredjeni na potrebu da se obezbedi diplomatsko rešenje sukoba u Siriji i u istočnoj Ukrajini, navodi agencija AP.

Oni su se složili da sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine treba da ostanu na snazi dok Moskva ne ispuni obaveze preuzete u okviru mirovnih sporazuma iz Minska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.