U trendu

Evropski parlament ukinuo imunitet Žan-Mari Lepenu

Evropski parlament ukinuo je imunitet bivšem lideru francuske desnice Žan-Mari Lepenu po zahtevu francuskog tužilaštva koje želi da mu sudi zbog navodnog raspirivanja rasne mržnje.

Poslanici su podržali predlog o ukidanju imuniteta pošto su pogledali klip bivšeg lidera Nacionalnog fronta iz 2014. postavljenog na sajtu stranke u kojem on vređa svoje kritičare koristeći se rečima koje asociraju na nacističke gasne komore, prenosi AFP.

Odbor za pravne poslove EP ranije je saopštio da Lepenove izjave nisu u skladu sa zvanjem poslanika EP i ističe parlamentarni imunitet „ne dopušta klevetu, širenje mržnje ili izjave koje napadaju čast neke ličnosti“.

Lepenovu izjavu osudila je kao političku grešku i njegova ćerka Marin koja je preuzela rukovođenje Nacionalnim frontom 2011. godine.

U ponedeljak je predsednik EP Martin Šulc rekao da je primio zahtev i za ukidanje imuniteta Marin Lepen koji je takođe predao odboru za pravne poslove.

Izvor iz EP kaže da je taj zahtev u vezi sa istragom protiv Marin Lepen zbog objavljivanja slika o zločinima Islamske države na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar