U trendu

Evropski političari navijaju za Hilari: Nije savršena, ali je predvidljiva

Većina evropskih političara volela bi da na predsedničkim izborima u SAD pobedi demokratski kandidat Hilari Klinton, jer je Tramp velika nepoznanica za Evropu, za razliku od Klinton, s kojom može mnogo toga da se postigne, rekao je danas nemački poslanik u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister.

„O njemu (Trampu) ne znamo mnogo. Ne znamo mnogo o njegovoj spoljnoj politici, jer on o tome ne govori mnogo. Međutim, kada se malo zađe u detalje, onda to zvuči zastrašujuće“, kaže Mekalister, koji je i šef poslaničke grupe u parlamentu, zadužene za odnose sa SAD, prenosi Dojče vele.

U Evropi, kako je naglasio, bolje poznaju Klinton.

„Ona veruje u jake transatlantske odnose. Zajedno s njom možemo da postignemo mnogo toga“, ocenio je Mekalister.

Mnogi političari u Evropi licno su se susretali sa Klinton dok je ona bila ministarka spoljnih poslova, navodi Dojče vele i ističe da se od nje očekuje kontinuitet.

Podsećajući da su se predsednici SAD – i demokrate i republikanci – uvek zaklinjali u NATO, kao važan faktor bezbednosti, taj medij ocenjuje da je Tramp doveo u pitanje severnoatlantski savez.

On će ga, kako navodi, podržati samo ako Nemačka bude plaćala za svoju bezbednost.

„EU i SAD imaju vrlo tesne i jake veze. Moramo da se koncentrišemo na to da te veze i dalje jačamo, bez obzira kakav bio rezultat izbora. Moramo da budemo spremni i za dobra i za loša vremena“, upozorio je Mekalister.

Govoreći o trgovinskom sporazumu, Mekalister kaže da više veruje bivšoj ministarki spoljnih poslova, iako demokrate tradicionalno više naginju protekcionizmu.

„Ako uporedite izjave Hilari Klinton i Donalda Trampa, videćete da transpacificki trgovinski sporazum za njih ima daleko veću ulogu od transatlantskog trgovinskog ugovora, ali od prve predsednice u Beloj kući se tu sigurno može očekivati više“, naveo je Mekalister.

U Briselu, ipak, ima i Trampovih simpatizera, pre svega u redovima desnih populista.

Britanski poslanik Najdžel Faraž, koji je vodio kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, smatra da su Trampovi seksistički ispadi i mačizam, oprostivi gresi.

„To bar pokazuje da je iskren. On je takav kakav je, a ne kandiduje se za papu, već za predsednika SAD. On je čovek od krvi i mesa, a svaki čovek ima svoje mane, koje su nam kod Trampa sada svima poznate“, rekao je Faraž u intervjuu za americku televiziju Foks.

Za Hilari Klinton se, kako kaže, ne zna tačno koje tajne krije.

Tramp je, podseća Dojče vele, hvalio izlazak Velike Britanije iz EU i smatra da je ona bespotrebna i da je Nemačka leglo terora i nasilja.

S druge strane, nemački ministar finansija Volfgang Šojble je jednom prilikom, nakon jednog sastanka sa svojim kolegama iz EU, rekao da je gledao drugi televizijski duel Klintonove i Trampa, u kojem je Tramp zapretio Klintonovoj da će je uhapsiti čim dođe na predsedničku dužnost.

„Ako će to da bude načelo prema kojem ćemo da donosimo političke odluke, onda neka nam je Bog na pomoći kada je reč o demokratiji i vladavini prava“, poručio je Šojbe.

Nemacki ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer nazvao je Trampa „propovednikom mržnje“.

Institucije EU još nisu iznele zvanične stavove o predizbornoj kampanji u SAD, mada je malo onih koji mogu zamisliti da će Tramp da postane novi predsednik SAD.

Jedan evropski diplomata je, navodi Dojče vele, sumirao to rečima da je Tramp „lud“, a Hilari „nije savršena, ali je predvidljiva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar