U trendu

Evropski sastanak o migrantima sredinom oktobra u Parizu

Evropski sastanak o krizi s migrantima održaće se „sredinom oktobra“ u Parizu, uz učešće ministara unutrašnjih i spoljnih poslova, izjavio je u četvrtak u Berlinu francuski ministar unutrašnjih poslova Benar Kaznev.

Cilj sastanka, posle kojeg će biti još jedan, u Berlinu, biće da pripremi evropski samit u Valeti, na Mati, u novembru, o saradnji sa afričkim zemljama, rekao Kaznev posle sastanka sa svojim nemačkim kolegom Tomasom de Mezijerom.

De Mezijer je ocenio da je „neprihvatljivo da institucije EU i dalje rade sporo kao sada“ jer one, po njemu, „premalo rade na sprovođenju donetih odluka“.

Na novembarskom samitu Evropljani nameravaju da pozovu afričke zemlje da pojačaju napore za sprečavanje migracije preko Sredozemnog mora, i da počnu da sprovode sporazume sa evropskim zemljama o preuzimanju svojih državljana, povratnika iz Evrope.

De Mezijer je zatražio da Evropska komisija sprovede sporazume o readmisiji sa zemljama u koje se migranti mogu vratiti „bez straha od progona“, i da pravilo bude da se tim zemljama „pomogne samo ako postoji mogućnost da prime svoje državljane“.

To zahteva „razgovor sa zemljama porekla“ da bi se olakšao povratak ilegalnih imigranata iz EU, rekao je Kaznev.

Posle radnog sastanka francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u ponedeljak, povodom ukrajinske krize, njihovi ministri unutrašnjih poslova su danas pripremili inicijative koje će podneti evropskim institucijama, dodao je on.

„Želimo da se do kraja godine u Grčkoj i Italiji uspostave krizni centri“, rekao je nemački ministar o centrima za trijažu u te dve zemlje, gde bi se došljaci razvrstavali na stvarne izbeglice, s pravom na taj status, i na lica u statusu neregularnih ekonomskih migranata.

Francuski ministar je pozvao na „usklađivanje“ zakona o azilu u zemljama Evrope i na „utvrđivanje, na evropskom nivou, liste sigurnih zemalja porekla“, uz „produbljavanje saradnje policija i obaveštajnih službi“, po uzoru na sporazum Francuske i Velike Britanije, potpisan u četvrtak ujutro u Kaleu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.