U trendu

Evropski socijalisti prete izbacivanjem zbog odbijanja izbeglica

Slovački premijer Robert Fico dobio je od Partije evropskih socijalista tri uslova da odustanu od kažnjavanja njegove vladajuće stranke SMER zbog toga što Slovačka kategorično odbija ida primi zbeglice osim hrišćana iz Sirije, a jedan od uslova jeste da zvanična Bratislava odustane od tužbe protiv Evropske unije povodom izbegličkih kvota.

„Na sastanku PES 9. oktobra raspravljaće se o stavu SMER-a prema imigrantskoj krizi. Ne umem da kažem da li će pasti odluka o članstvu, ali raspravljaćemo o  pristupu SMER-a izbeglicama“, kazala je za portal Aktuality.sk portparol evropskih socijalista, Elison Ejbrahams.

PES je slovačkom premijeru i njegovoj partiji postavio uslove da odustane od tužbe EU pred Evropskim sudom u Luksemburgu koju će podneti zato što je Slovačka preglasana i mora da primi 802 izbeglice iz Sirije i Eritreje a pristala je samo na 200 Sirijaca ali isključivo hrišćana.

Drugi uslov jeste da se Fico i zvaničnici SMER-a javno distanciraju od govora mržnje protiv muslimana ali i Roma a treći da poštuju vrednosti socijaldemokrata i socijalista.

„Ne radi se samo o odbijanju izbeglica već su u pitanju formulacije koje je Fico odabrao. Njegove reči upućene muslimanima su neprihvatljive. Takav stav medju socijalistima ne možemo da trpimo“, rekao je nekadašnji šef frakcije evrosocijalista u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda.

U ponedeljak u Strazbur na razgovore sa rukovodstvom evropskih socijalista putuju premijer Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

SMER je već jednom u vreme prve vlade Roberta Fica od 2006. godine kažnjen suspendovanjem članstva u PES zato što je Fico tada formirao koalicionu vladu sa radikalnim slovačkim nacionalistima iz Slovačke narodne stranke Jana Slote.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar