U trendu

FAJNENÅ EL TAJMS: Cipras pristao na uslove EU

Premijer Grčke Aleksis Cipras spreman je da prihvati gotovo sve zahteve koje su međunarodni kreditori izneli tokom prošlog vikenda, što se tumači kao poslednji pokušaj da sačuva Grčku u evrozoni, piše danas list Fajnenšel tajms (FT).

Cipras je sinoć u pismu na dve strane Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u koje je FT imao uvid, poručio da je, uz nekoliko sitnijih izmena, spreman da pristane na uslove kreditora.

Grčki premijer je u pismu izneo detalje iznenađujućeg zahteva Grčke da joj postojeći paket finansijske pomoći bude produÅŸen, a novi, vredan 29,1 milijardu evra, odobren. Iako je dosadaÅ¡nji paket zvanično istekao jutros, Cipras se nada da će njegovo pismo posluÅŸiti kao osnova za novi paket.

Grčka će pristati na reformu poreza na dodatu vrednost pod uslovom da posebni popust od 30 odsto za ostrva bude sačuvan, navodi se u pismu. Pored toga, Cipras traÅŸi da podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se sprovodi od 2022. umesto od oktobra ove godine, kao i da se odobri posebna socijalna pomoć za siromaÅ¡ne penzionere, koja bi postepeno bila ukinuta do decembra 2019.

Ministari finansija evrozone će danas popodne odrÅŸati telekonferenciju na temu grčke krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar