U trendu

Fašistička retorika u porastu i u SAD i u Evropi

Standardi zaštite ljudskih prava širom sveta su pod nezabeleženim pritiskom, saopštile su danas Ujedinjene nacije, upozorivši da „fašistička retorika“ postaje opšte mesto u delovima Evrope i Sjedinjenim Američkim Državama.

Uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava sutra, 10. decembra, komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein pozvao je ljude širom sveta da se usprotive opasnoj eroziji zaštite ljudskih prava. On je naveo da je „2016. bila katastrofalna godina za ljudska prava širom sveta“ i upozorio da će „ako rastuća erozija pažljivo izgrađenog sistema ljudskih prava i vladavine prava nastavi da dobija na zamahu, na kraju svi biti pogođeni patnjom“, prenosi AFP.

Komesar UN za ljudska prava je rekao da mnogi lideri nisu efikasno i iskreno reagovali na takve probleme, što je podstaklo zloupotrebu strahova ljudi, širenje dezinformacija i podela.

„U nekim delovima Evrope, kao i u SAD, retorika protiv stranaca puna je neobuzdane kritike i mržnje, širi se do zastrašujućih razmera i sve se manje osporava“, ukazao je Zeid.

Prema njegovim rečima, „fašistička retorika nije više ograničena na tajno podzemlje fašista, već je postala deo normalnog dnevnog diskursa“. Zeid Rad el Husein, koji bi sutra trebalo da pokrene kampanju pod nazivom „Ustani danas za nečija prava“, pozvao je sve da odbace mržnju i nasilje koji prete savremenom svetu.

„U vreme ogromnih nemira i brzih promena, vrednosti koje podržavaju mir širom sveta su isuviše važne da bi bile ostavljene samo međunarodnim institucijama i vladama“, zaključio je komesar UN za ljudska prava.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar