U trendu

FBI objavio tajne dokumente o Nikoli Tesli

Američki Federalni istražni biro (FBI) konačno je objavio sva dokumenta koja je posedovao u vezi sa Nikolom Teslom, 73 godine nakon što je američka vlada posle smrti slavnog naučnika zaplenila dva kamiona puna njegovih stvari, navodi danas „Raša tudej“.

Dokumenta, sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti, izneta su na svetlost dana u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja, a otkrivaju ozbiljno interesovanje FBI i vlade SAD za Teslin „zrak smrti“, oružje koje je Tesla tvrdio da je osmislio.

Dugo očekivana obelodanjena dokumenata sadrže i informacije o Teslinim eksperimentima sa „loptama munje“, ali i plan FBI da uhapsi rođaka za kojeg su verovali da je pokušavao da se dokopa dragocenih Teslinih dokumenata.

Nikola Tesla najpoznatiji je po osmišljavanju sistema naizmenične struje, kao i po tome što je predvideo pojavu „pametnih telefona“ i skajpa, podseća ruski kanal.

Iako se veruje da je Tesla preminuo u 85. godini u Njujorku 7. januara 1943. godine, u jednom od novoobjavljenih dokumenata nalazi se pismo od 12. januara 1943. godine u kojem se navodi da je istragom utvrđeno da je Tesla zapravo umro 8. januara.

U tom dokumentu se navodi i da je vladina kancelarija za Kontrolu imovine stranaca zaplenila celokupnu Telsinu imovinu, zapečatila sve i odnela u skladište na Menhetnu.

U pismu se izražava zabrinutost zbog činjenice da je Tesla naturalizovani građanin SAD i da zbog toga neće imati jurisdikciju nad njegovom imovinom.

Među objavljenim dokumentima nalazi se i pismo upućeno Džonu Edgaru Huveru, prvom direktoru FBI, gde se podvlači članak o Teslinom izumu „zraka smrti“ i nagoveštava da bi on mogao da bude od ključnog značaja za Ministarstvo rata.

Preporučuje se da dokumenta budu pod stalnim nadzorom, kako bi se obezbedila njihova bezbednost i sprečilo da padnu u ruke neprijatelju koji bi takođe bio „zainteresovan za tako važno ratno oruđe“.

Drugi dokument govori o zabrinutosti FBI zbog rođaka, za koga su tvrdili da ga Tesla uopšte nije voleo, koji je pokušavao da se dokopa „važnih dokumenata i planova“.

FBI je strahovao da bi on mogao da dokumenta posle proda ili da neprijatelju.

U memorandumu FBI, koji je datiran na 9. januar 1943. godine, ističe se da je Tesla sproveo brojne eksperimente u vezi sa bežičnim prenosom električne energije, poznatijem kao „zrak smrti“.

Teslin štićenik, Blojs Ficdžerald, rekao je u razgovoru sa vladinim zvaničnikom da mu je Tesla rekao mesec dana pre smrti kako su eksperimenti obavljeni i usavršeni, a naveo je i da je poznati naučnik radio na razvoju revolucionarnog torpeda, zaključuje se u članku RT.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.