U trendu

FBI – postoji li veza između Trampa i Rusije?

Šefovi FBI saoštili su da istražuju mogućnost postojanja veze između Donalda Trampa i Rusije, kao i da do sada nisu našli ništa, piše “Njujork tajms“.

Biro je pokušao da pronađe dokaze koji pokazuju kako ruska vlast pokušava da utiče na američku predsedničku kampanju još od početka leta.

Agenti su pušteni da istražuju da li postoji bilo kakva finansijska veza između republikanskog kanidatata za predsednika SAD i ruskih zvaničnih figura.

Kako se navodi, FBI je čak istraživao i da li postoji tajna e-mail adresa preko koje komuniciraju Trampova organizacija i ruska Alfa banka. Sve vreme, Biro je tragao i za hakerima koji su upali u poštu američke Demokratske stranke.

I pored svega toga, FBI i dalje ne može da kaže da je došao do niti koja povezuje Trampa i ruske zvaničnike, prenose pisanje inostranih medija mediji u Srbiji.

“Nema dokaza da veze Trampa niti nekog njegovog saradnika direktno sa Rusijom“, piše “Njujork tajms“.

Zvaničnici FBI su anonimno rekli za ovaj američki list da ko god da su hakeri, napad je bio usmeren na celokupnu predsedničku trku.

Objašnjavajući zašto bi Rusija imala interes da se meša u izbore, jedan od zvaničnika je rekao da “nije stvar u izborima, već u pretnji demokratiji“.

Međutim, istraga FBI će biti nastavljena. U intervjuima u prethodnih nekoliko nedelja, agenti su navodili da su pokrenuli veću istragu u vezi sa konekcijama Trampa i Moskve.

Prema nekim izveštajima, postoji internet veza Trampove kampanje i Alfa banke, ali moguće je da se radi samo o marketingu ili takozvani “spam“. I Trampovi saradnici i banka su to negirali.

FBI je takođe u priču umešao i i bivšeg menadžera Trampove kampanje Pola Manaforta, čiji inostrani poslovi i politički sporazumi došli na udar javnosti zbog povezanosti sa proruskim aktivistima u Ukrajini, navodi NBC.

Zvaničnici FBI su i ranije navodili da “strane sile pokušavaju da uzdrmaju izbore u SAD“.

Rusija je do sada negirala bilo kakvu povezanost sa Trampom.

“Sliku da Rusija podržava bilo kog kandidata na izborima u SAD su stvorili mediji“, rekao je prošle nedelje ruski predsednik Vladimir Putin.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.