U trendu

Fico oštro kritikovao Grčku i Italiju

Slovački premijer Robert Fico izjavio je češkim medijima da odbija da posmatra skrštenih ruku samouništenje Evrope i pitao Brisel da li zaista hoće da zaustavi imigrantski talas jer neka mu niko ne govori da tako bogata Evropska unija nije u stanju tehnički da zaustavi nelegalnu migraciju.

„Ako nastavimo ovako, vodimo Evropu ka samouništenju. A ja odbijam da to posmatram sa strane. EU je naš životni prostor. Želimo da budemo deo EU, želimo da budemo solidarni partneri. Ali nećemo učestvovati u odlukama koje idu protiv EU i besmisleni su fijasko kao što je to slučaj sa kvotama (za relokacoju izbeglica)“, rekao je Fico, prenosi češki portal Parlamentnji listi.

Fico je oštro kritikovao Grčku i Italiju da ugrožavaju sve zemlje u šengenskom prostoru zato što nisu u stanju da zaustave izbeglice i zapitao da li Evropa uopšte hoće da ih zaustavi.

„Neka mi niko ne priča da tako bogata EU od 500 miliona stanovnika nije u stanju da tehnički gledano zaustavi nelegalnu migraciju“, kazao je Fico i ponovo optužio većinu u izbegličkom talasu da ih u Evropu vode ekonomski motivi.

„Zašto se nisu osećali bezbedno u Srbiji? Zašto se nisu osećali bezbedno u Austriji, nego su tek u Nemačkoj kazali ovde smo kod kuće? Zašto? Zato što su naravno očekivali socijalnu pomoć“, rekao je slovački premijer.

Fico je ponovio stav Slovačke zbog čega je čak EU tužila sudu da kvote ne smeju da budu plod odluke ministara unutrašnjih poslova. Dodao je da, ako ga u martu na parlamentarnim izborima Slovaci ponovo izaberu da sastavlja vladu, neće ni milimetar popustiti relokaciji i kvotama. 

„Država mora da ima pravo da kaže ne ako smatra da nešto nije dobro rešenje. Kvote i nekakvo diktiranje iz Brisela da na teritoriji Slovačke moramo da primimo odredjeni broj ljudi druge veroispovesti mora da bude plod saglasnosti šefova država a ne većinske odluke tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova“, kazao je Fico.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.