U trendu

Figaro: Srpski kandidat Jeremić istinski karakterna ličnost

Stalna petorka u Savetu bezbednosti UN mudro bi postupila kada bi se jednom dogovorila po pitanju istinske karakterne ličnosti – Portugalca Antonija Gutereša ili Srbina Vuka Jeremića – za izbor na mesto novog generalnog sekretara, piše francuski „Figaro“.

„Figaro“ ukazuje da savremeni ratovi nisu igra sa nultim rezultatom, već da u njima svi u gube, te da bi upravo zato pet stalnih zemalja članica SB UN trebalo da se usaglase kad je reč o izboru zaista karakterne ličnosti za naslednika Ban Ki-muna u oktobru, a pored Gutereša, pariski list u takve ličnosti ubraja i Vuka Jeremića.

U tekstu pod naslovom „Kakav napredak se može očekivati od UN“, pariski dnevnik napominje da Ujedinjene nacije ne mogu imati lidera u organizacionom smislu, ali ističe da im je potreban pokretač.

Od kraja hladnog rata, primećuje list, Ujedinjene nacije su se retko pokazale efikasnim u sprečavanju sukoba, iako je sprečavanje sto puta jeftinije od njihovog zamrzavanja ili rešavanja.

„Krivica UN je u tome što nisu birale hrabre generalne sekretare, energičnije, kreativnije, brže“, ocenjuje list.

Kao primere, „Figaro“ navodi da se Butros Gali nije nimalo snašao s građanskim ratom u Bosni i zatim genocidom u Ruandi, da se Kofi Anan nije istinski suprotstavio anglosaksonskoj invaziji na Irak 2003, iako je znao da Sadam Husein nije posedovao oružje za masovno uništenje, dok je Ban Ki-mun bio „upadljivo neprimetan“ po pitanju Libije, a zatim i Ukrajine.

Istovremeno, pariski list ističe da su Ujedinjene nacije uticajne i da sve što je rečeno u UN „ostaje urezano u kamenu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.