U trendu

Folksvagen u januaru počinje opoziv spornih automobila

Folksvagen planira u januaru da počne sa opozivom vozila sa softverom u središtu skandala o varanju na testovima za izduvne gasove i očekuje da će sva biti sređena do kraja godine, rekao je novi generalni direktor kompanije Matias Miler.

Grupa Folksvagen (Volkswagen) je saopštila da je 11 miliona vozila širom sveta, uključujući nekoliko brendova sa dizel motorima, imalo softver koji je korišćen da bi se varalo na američkim testovima za izduvne gasove.

„Nadamo se da će broj vozila biti manji, ali u svakom slučaju i to je previše“, rekao je Miler za današnje izdanje lista Frankfurter Algemajne Zajtung. 

Na pitanje kada će opoziv početi Miler je rekao „pažnja ide pre žurbe“.

„Ako sve ide po planu možemo početi opoziv u januaru. Sva kola bi trebalo da budu u redu do kraja 2016“, rekao je on.

Miler je rekao da će kompanija morati da popravi dizel motor EA 189 u kombinaciji sa raznim sistemima prenosa i posebnim dzajnima po zemljama te, kako je rekao, neće biti potrebno „tri rešenja, nego hiljade“.

Promena softvera biće dovoljna da se reši problem u većini slučajeva, ali za neka vozila biće potrebne nove pumpe i katalizatori, rekao je Miler i dodao da će kompanija morati da formira specijalne radionice za kompleksnije slučajeve.

Novi direktor je rekao da je samo nekoliko zaposlenih umešano u skandal i da ne veruje da su članovi upravnog odbora doneli odluku da se koristi namešteni softver.

Kada su objavljene vesti o skandalu, Folskvagen je saopštiio da je suspendovao neke zaposlene. Miler je rekao da je do sada četvoro suspendovano, uključujući tri viša direktora koji su bili zaduženi za razvoj motora u kompaniji. Nije naveo njihova imena, a dodao je da su drugi već otišli u penziju.

Folksvagen je za sada izdvojio 6,5 milijardi evra za troškove opoziva i druge akcije za vraćanje i poverenje kupaca. Miler se nije izjasnio o tome da li misli da će to biti dovoljno.

„Mi smo oprezni poslovni ljudi. Svakim danom sve je jasnije i svakako ćemo uraditi sve moguće da naši kupci budu zadovoljni“, rekao je on.

Folksvagen može da očekuje kazne od američke Agencije za zaštitu životne sredine.

Miler je rekao da će morati da plate kaznu, ali je i ukazao na to da niko nije poginuo u njihovim kolima.

„Naša vozila su bila i jesu sigurna“  rekao je on i dodao:“Napravili smo ozbiljlnu grešku i za to moramo da odgovaramo“.

Upitan da li će otputovati u Ameriku da se izvini Miler je rekao da je svakao spreman da to uradi, ali da sada ima pune ruke posla u Volsburgu, nemačkom sedištu kompanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.