U trendu

Formira se kontakt grupa za rat u Siriji

Vodeći akteri u sirijskom sukobu – SAD, Rusija, Saudijska Arabija, Iran, Turska i Egipat okupiće se u oktobru, najavilo je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, ali nije naveo datum tog sastanka.

„Četiri radne grupe treba da budu formirane u Ženevi i kontakt-grupa, uključujući glavne aktere, sastaće se u oktobru posle zasedanja Generalne skupštine UN“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov, prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

On je to izjavio uoči današnjeg govora predsednika Rusije Vladimira Putina u Generalnoj skupštini UN gde se očekuje da če izneti svoj plan za Siriju. Putin danas treba da se sastane sa američkim predsednikom Barakom Obamom, a jedna od glavnih tema biće Sirija. 

Bogdanov je rekao da Vašington, Moskva, Rijad, Teheran, Ankara i Kairo treba da pošalju predstavnike na sastanak kontakt-grupe i dodao da se nada da će taj sastanak biti što je pre moguće.

Rekao je da još nije odlučeno na kojem nivou će biti sastanak, i ocenio da bi rad mogao da bude i na više nivoa – eksperata, zamenika ministara ili čak ministara, ako bude potrebno.

Na sastanku bi trebalo da bude i posrednik UN za Siriju, Stefan de Mistura. Dve konferencije u Ženevi o Siriji nisu uspele da okončaju sukob u toj zemlji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naglo stigao u središte rešavanja problema Sirije. On je predložio formiranje koalicije zemalja regiona, a istovremeno znatno povećao rusko vojno prisustvo u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar