U trendu

Fotograf: Omran simbol patnje dece u Alepu

Fotograf koji je slikao dečaka Omrana izvučenog iz ruševina u Alepu izjavio je danas da je taj petogodišnji dečak „simbol patnje dece“ u tom sirijskom gradu pod opsadom.

„Uradio sam mnogo fotografija mrtve i povredjene dece u svakodnevnim napadima“, rekao je 27-godišnji fotograf Mahmud Rslan agenciji Frans pres.

Obično plaču ili su bez svesti, ali mali Omran je u šoku fiksirao objektiv, samo nekoliko minuta posle napada, kao da ne shvata šta mu se upravo dogodilo, naveo je fotograf u telefonskom razgovoru iz Bejruta.

Fotografija i video snimak tragičnog trenutka koji je objavio Medija centar u Alepu obišli su svet. Na snimku je prikazan dečak koji zbunjeno sedi na sedištu vozila hitne pomoći, prašnjav i krvav. Rukom je obrisao obraz, zatim pogledao dlan i obrisao ruku o sedište.

Fotograf je rekao da je preksinoć otišao na mesto pogodjeno u vazdušnim napadima. Bila je noć, zgrada u kvartu u kojem su živeli Omran i njegova porodica se srušila, a jedna je bila oštećena.

„Zajedno sa spasiocima Civilne odbrane morali smo da preskočimo tri leša da bismo ušli u zgradu… hteli smo na prvi sprat, ali su stepenice bile srušene. Omran i njegova porodica su preko balkona susedne zgrade spaseni, jedan po jedan“, kazao je fotograf.

„To dete, kao i druga deca u Siriji, su simboli nevinosti. Oni nemaju nikakve veze sa ratom“, dodao je fotograf.

Snimak malog Omrana podseća na sirijskog dečaka Ajlana čija je smrt prošle godine uzdrmala javnost.

Ajlan se utopio kada je njegova porodica pokušala preko mora da pobegne iz ratom razorene Sirije. Telo trogodišnjeg dečaka pronadjeno je na plaži u turskom letovalištu Bodrumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.