U trendu

Francuska Britaniji: Ako napustite EU, Å¡aljemo vam izbeglice

Ako se Britanija na referendumu odluči za izlazak iz EU-a, Francuska će ukidanjem graničnih kontrola omogućiti migrantima da nastave put prema toj zemlji, a bankarima koji napuštaju London raširiće crveni tepih, rekao je francuski ministar Emanuel Makron.

„Kad se odnos prekine, migranti viÅ¡e neće biti u Kalu jer ih Francuska viÅ¡e neće zadrÅŸavati, a finansijski pasoÅ¡i biće manje vredni“, rekao je Makron pre početka englesko-francuskog samita.

Dodao je da bi mogle da se pojave i prepreke u bilateralnoj trgovini, a i sporazum kojim se Britancima omogućuje da sprovode granične kontrole, kako bi neÅŸeljeni migranti ostali sa francuske strane LamanÅ¡a, mogao bi da padne u vodu, prenose strani mediji.

Povećanje britanske pomoći Parizu za izbeglice

Francuska je rekla da je London najavio povećanje britanske pomoći Parizu za izbeglice u Kalu „za dodatnih dvadesetak miliona evra“. „Britanski doprinos u aktuelnoj krizi iznosi viÅ¡e od 60 miliona… a dodaće se joÅ¡ 20“, rekao je francuski drÅŸavnik za evropske poslove Harlem Desir za radio RFI. Pomoć će doneti „povećanju sigurnosti u području pristupa tunelu i povećanju sigurnosti u lučkoj zoni grada Kala, kao i borbi protiv krijumčara ljudima“.

Makron je podsetio na poziv britanskog premijera Dejvida Kamerona francuskim kompanijama da se premeste sa druge strane Kanala nakon što je Francuska 2012. povisila poreze, rekavši kako očekuje da bi nakon Breksita neki iz londonskog Sitija mogli ovaj put doći u Franucsku.

Dodao je i da misli kako će se kolektivna energija EU-a potroÅ¡iti na ‘odmotavanje’ postojećih veza, umesto na stvaranje novih, ukoliko britanski birači kaÅŸu „ne“ članstvu u EU-u.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.