U trendu

Francuska desnica ojačana posle napada u Parizu

Nedavni teroristički napadi u Parizu ojačali su francusku desnicu što pokazuju i rezultati prvog kruga regionalnih izbora u Francuskoj.

Jučerašnji izbori su, kako se ocenjuje, bili svojevrsni test za podršku javnosti merama vlade nakon napada od 13. novembra, ali i pokazatelj generalnog raspoloženja nacije 18 meseci pre predsednickih izbora.

Ekstremno desničarski Nacionalni front (FN) predvođen Marin Lepen ostvario je rekordno dobre rezultate osvojivši između 27,2 i 30,8 procenata glasova i na vrhu je liste u najmanje šest od 13 regiona.

To je ujedno i najbolji rezultat koji je postigla ova „anti-imigraciona, antievropska stranka, koja bi, ukoliko zadrži snažno vođstvo i u drugoj rundi, iduće nedelje, mogla promeniti poltički pejzaž u Francuskoj, ocenjuje Gardijan.

Nacionalni front se u kampanji zalagao za tvrdokoran stav prema islamu, bezbednosti i nacionalnom identitetu i jedina je politička stranka koja je znatno dobila na popularnosti od terorističkih napada u prestonici u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Liderka stranke Marin Lepen ostvarila je lični rekord u popularnosti sa više od 40 odsto glasova u siromašnom regionu Sever Pa de Kale, koji je tradicionalno bio bastion levice.

Jačanju desnice, posebno u lučkom gradu Kale direktno je doprinela kontroverza oko izbegličke krize odnosno  hiljada izbeglica i migranata koji su spavali na otvorenom u kampu u nastojanju da se domognu Britanije. Podrška Lepenovoj u Kaleu je bila više od 50 odsto.

Nacionalni front koji je nekada nastojao da privuče glasove nezadovoljnih radikalno je promenio strategiju od kada je ćerka Žan Mari Lepena preuzla vođstvo nad partijom 2011. godine i usredsredila se na izgradnju baze lokalno izabranih funkcionera.

U tom naporu ona je nastojala da promeni rasistički i antisemitski imidž stranke, ali su tvrdokorne pozicije o islamu i imigraciji ostale iste budući da su glavne tačke na kojima insistira Nacionalni front – izbeglička kriza, islam i nacionalni identit postale glavne teme i u celoj Francuskoj.

„Da biste zaslužili francusku nacionalnost, treba da govorite francuski, da jedete francuski i da živite francuski,“ smatra Lepen.

Posle terorističkih napada ona je počela više da insistira i na bezbednosti, stalno povezujući terorizam i imigraciju i ističući činjenicu da su bar dvojica od napadača u Parizu ušla u Evropu pretvarajući se da su izbeglice.

„Kao meru predostrožnosti, ona je dva dana posle napada u Parizu pozvala na  momentalni prekid prihvata svih izbeglica u Francusku ocenivši da Francuska jednom za svagda mora da preuzme kontrolu nad svojim granicama.

Islamski fundamentalizam mora biti uništen, radikalne džamije moraju biti zatvorene i radikalne verske vođe proterane“, rekla je Lepen.

Kada je reč o spoljnoj politici, Lepen smatra da treba podržati borbu Rusije protiv Islamske države u Siriji.  Umesto da pomogne Rusiji da porazi islamske ekstremiste u Siriji, Francuska radi suprotno – pomaže teroristima povezanim s Al Kaidom, poručila je ona u oktobru kritikujući frnacusku vladu, jer se, kako je rekla, stavlja na stranu dvolične politike Sjedinjenih Američkih Država.

Nacionalni front je inače od vlade u Parizu tražio i da sledi britanski primer i organizuje referendum o ostanku ili odlasku Francuske iz Evropske unije, prema vremenskom rasporedu koji su utvrdili Britanci.

U međuvremenu, desnica ne uživa podršku samo u siromašnim područjima. Marion Maršal Lepen, dvadeset petogodišnja sestričina Marin Lepen i nova zvezda u stranci, dobila je više od 40 odsto glasova na jučerašnjim izborima i mogla bi preuzeti vlast u regiji Provansa-Alpi-Azurna obala u kojoj se nalaze neke od najbogatijih francuskih zona.

Marion Maršal Lepen je na nedavnom skupu rekla da muslimani ne mogu da budu Francuzi ukoliko se ne prilagode „manirima i našem načinu života nasleđenim od francuske hrišćanske tradicije“.

Društveno još konzervativnija od svoje tetke, ona je obećala da će okončati finansiranje centara za porodično planiranje, koje je optužila da „čine abortus svakodnevicom“, prenosi Gardijan.

Regionalni izbori su važan indikator političkog raspoloženja u Francuskoj pre predsedničkih izbora 2017. godine. Ukoliko desnica u drugom krugu uspe da preuzme kontrolu nad regionima imaće bolju bazu za preuzimanje vlasti na nacionalnom nivou.

Republikanska partija desnog centra bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, bila je druga, a Socijalistička stranka treća u prvom krugu  regionalnih izbora.

Konačni ishod na regionalnom nivou biće odlučen u drugoj rundi 13. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar