U trendu

Francuska i Nemačka za napredak u rešavanju ukrajinskog sukoba

Nemačka i Francuska očekuju od Kijeva i Moskve „istinski napredak“ u rešavanju sukoba na istoku Ukrajine, učvršćivanjem prekida vatre i napretkom na političkom planu, rekao je večeras u Parizu šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

„Sada smo u kritičnoj fazi primene (mirovnog) sporazuma iz Minska“, rekao je Štajnmajer uoči sastanka sa svojim kolegama iz Francuske Žan-Mark Eroom, Ukrajine Pavlom Klimkinom i Rusije Sergejom Lavrovom.

On je rekao da sada treba ostvariti istinski napredak, prvenstveno u ušvršćivanju prekida vatre i zatim u obnovi političkog procesa.

Štajnmajer je rekao da Nemačka i Francuska očekuju od Kijeva i Moskve da se na to obavežu već večeras.

„Treba postići pravi napredak“, rekao je on.

Sporazumi iz Minska potpisani u februaru 2015. u glavnom gradu Belorusije uz posredovanje Nemačke i Francuske i uz prisustvo Vladimira Putina predvidjaju prekid vatre i niz političkih, ekonomskih i socijalnih mera za rešenje ukrajinskog sukoba u kojem poginulo više od 9.000 ljudi za skoro dve godine.

Medjutim, pregovori tapkaju u mestu već više meseci.

Francuski i nemački ministri spoljnih poslova su 22. i 23. februara prilikom posete Kijevu pozvali ukrajinske vlasti da nastave političke reforme i hitno usvoje izborni zakon koji bi omogućio održavanje lokalnih izbora na istoku.

Kijev, medjutim, insistira da pre organizovanja ovih izbora bude postignut potpuni prekid neprijateljstava.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava proruske pobunjenike, što Moskva demantuje.

Sukobi izmedju ukrajinske vojske i pobunjenika su znatno smanjeni od kada je uspostavljeno novo primirje u septembru 2015, ali ima sporadičnog izbijanja nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar